20Duurzaam20 spreekt op duurzaamheidsbijeenkomst


30 maart 2015, geen reacties

In februari 2015 kreeg Stichting 20Duurzaam20 het verzoek om mee te werken aan een bijeenkomst van D66 over duurzaamheid. Als onafhankelijke stichting hangen wij geen specifieke politieke partij aan, maar in het kader van onze doelstelling om duurzaamheid zo breed mogelijk uit te dragen heeft 20Duurzaam20, in de persoon van Kees van der Veen, het aanbod met beide handen aangepakt.

Op woensdag 4 maart jongstleden werd de bijeenkomst in de Burcht in Rijnsburg gehouden. Zowel landelijke, provinciale als ook lokale D66 prominenten waren aanwezig. Allen gaven zij vanuit hun eigen kader hun visie op duurzaamheid. Na de aftrap door de D66 politici waren er drie sprekers; Het Hoogheemraadschap Rijnland, Woningcorporatie Dunavie en Stichting 20Duurzaam20.

Het Hoogheemraadschap Rijnland presenteerde het fantastische initiatief om in Katwijk een Blue Energy centrale te bouwen bij de uitwatering. De centrale kan met behulp van het samenkomen van zout en zoet water energie opwekken. Meer informatie hierover treft u hier.

Woningcorporatie Dunavie gaf een presentatie over het verduurzamen van hun vastgoed. Dunavie wil samen met haar huurders het comfort en het energieverbruik van de woning verbeteren. Hiervoor is een “menukaart” ontwikkeld met duurzame aanpassingen waaruit bewoners kunnen kiezen. Wat deze menukaart behelst, vindt u hier.

20Duurzaam20 gaf kort aan waar de Stichting voor staat, namelijk het realiseren van 20% minder energie en/of duurzaam op te wekken in het jaar 2020 in de gemeente Katwijk. 20Duurzaam20 doet dit onder andere door middel van educatie, het inzichtelijk maken van energieverbruik, en het onder de aandacht brengen van innovaties.

De stelling die werd neergelegd door Kees van der Veen was de volgende: “Particulieren en ondernemers zijn terughoudend met duurzame investeringen, ondanks de hoge rendementen”. Een leuke discussie kwam op gang waarbij Tweede Kamer-lid Stientje van Veldhoven onder andere aangaf dat pensioenfondsen wel veel geld te besteden hadden maar dit liever doen aan grote projecten en niet aan allemaal kleine projecten.

En toch. Ook de particulieren en ondernemers kunnen in kleinere projecten hét verschil maken. Stichting 20Duurzaam20 is juist ook in het leven geroepen om een platform te bieden aan duurzame successen, van klein tot groot. Delen is wat de Stichting betreft het nieuwe vermenigvuldigen.

In navolging daarvan wil Kees van der Veen een concreet rekenvoorbeeld met ons delen waaruit blijkt dat verduurzaming ook gewoon geld oplevert. Vermenigvuldigt u dit verder?

‘Een 50 Watt halogeen spot kost in een winkel (12 uur per dag aan) al snel € 16,- per jaar. Een Led spot met dezelfde warmte uitstraling (ja, die zijn er echt tegenwoordig) gebruikt maar 5 tot 7 Watt en kost € 5,- tot € 10,-. Ze gaan 10 jaar mee dus over 10 jaar is een besparing van € 150,- mogelijk met 1 lamp. 10 lampen in een winkel is al € 1.500,- Met een marge van 5% moet je toch al snel € 30.000,- omzetten om dit terug te verdienen. Waarom branden er desondanks nog zoveel spots? Als particulieren en ondernemers dit steeds meer gaan inzien, kan niemand er meer omheen dat verduurzaming goed voor onze maatschappij is, maar dat het ook nog eens geld oplevert’, aldus Kees van der Veen namens Stichting 20Duurzaam20.Voeg een reactie toe