Kennis over energie ook belangrijk voor kinderen


17 mei 2019, geen reacties

Kennis over energie is belangrijk, vinden gastdocent Lily Venema van de Stichting Milieu Dichterbij en Bert Brouwer, Energieambassadeur. De gemeente Katwijk wil dat in 2020 twintig procent van haar energie duurzaam wordt opgewekt. In dit kader werden basisschoolleerlingen de afgelopen jaren onderwezen over energie en het belang van energie besparen. Op 13, 14 en 16 mei was Lily Venema weer te gast op vier Katwijkse scholen met de les ‘Energie, wat is dat eigenlijk?’.

Op de Julianaschool, de Wilhelminaschool, de Christelijke Opleidingsschool en de Willem van Veenschool is de energieles enthousiast ontvangen door de groepen 6 tot en met 8. Educatie is namelijk een belangrijke pijler van het doel dat de gemeente Katwijk en het platform 20Duurzaam20 nastreven: in 2020 – over zeven maanden – moet twintig procent van de energie in Katwijk duurzaam worden opgewekt.

“Voor veel kinderen zijn de gastlessen van de SMD een leuke en leerzame ervaring”, zei Bert Brouwer. De les ‘Energie, wat is dat eigenlijk?’ is dan ook een succes volgens de voormalige onderwijzer. Tegenwoordig is Bert Brouwer Energieambassadeur in Katwijk. In die hoedanigheid woonde hij alle negen lessen van Lily Venema bij op 13, 14 en 16 mei.

 

Broeikasgas

De aarde warmt op, omdat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de atmosfeer komen. Best moeilijke materie voor leerlingen van de groepen 6, 7 en 8. Maar Lily Venema legde geduldig uit wat CO2 is, wat dit broeikasgas doet en hoe mensen ervoor kunnen zorgen dat de mondiale temperatuur niet nog verder stijgt. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van energie die met behulp van zon en wind wordt opgewekt: duurzame of groene energie. De gastdocent liet een korte film zien over Katoo. Dit meisje vindt haar woonplaats Katwijk één van de mooiste plekjes van Nederland en wil dat graag zo houden. Katoo vertelt in de film welke plannen ze daarvoor heeft bedacht.

 

Broekrits

Maar wat is energie nou eigenlijk? En wat kun je ermee? Om dat te ervaren, voerden de leerlingen in teams een aantal proefjes uit onder leiding van Energieambassadeur Bert Brouwer en een paar moeders. Het energieverbruik van elektrische apparaten werd gemeten met een wattmeter. Van een batterij, snoertjes en krokodillenbekjes maakten de leerlingen een stroomkring. Een groepje jongens ontdekte bij deze proef dat een metalen broekrits ook stroom geleidt. Stroom gaat zelfs door de slotjes van een beugel heen, zagen enkele meiden tot hun grote hilariteit. De kinderen vonden de les eigenlijk veel te kort, ze hadden nog wel langer door willen gaan met de proefjes. Het meest bijzonder vonden ze dat je stroom uit een aardappel kunt halen.  “Ik steek hier ook veel van op”, zei een moeder enthousiast. Bert Brouwer keek geamuseerd toe en concludeerde: “Het is belangrijk dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen begrijpen wat energie is en dat energie besparen nodig is.”

 

De gastlessen ‘Energie, wat is dat eigenlijk?’ zijn uitgevoerd door de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) in opdracht van en gefinancierd door platform 20Duurzaam20 en de gemeente Katwijk.

De Stichting Milieu Dichterbij (SMD) is een niet-gemeentelijk educatief centrum voor duurzame ontwikkeling in Schiedam.Voeg een reactie toe