Dunavie maakt Katwijk duurzaam


Dunavie duurzaam Katwijk

19 oktober 2018, geen reacties

Woningbouwcorporatie Dunavie is met iets heel moois bezig. Dunavie neemt haar verantwoordelijkheid, waar het gaat om het aansluiten van de woningen op duurzame energiebronnen. Dankzij slimme en innovatieve technieken profiteren niet alleen de huurders van Dunavie, maar ook de inwoners van Katwijk en Valkenburg hier van.

WE KUNNEN BEWONERS VEEL GELD BESPAREN

 

Door Joep Derksen

Gerwen van der Linden is adviseur duurzaamheid en innovatie bij Dunavie en onderdeel van een team waaruit initiatief is genomen om aan de slag te gaan om meer dan 3.000 woningen veel energiezuiniger te maken. Op een woningvoorraad van 7.300 huizen, is dat een opmerkelijke prestatie. Door onder meer de huizen beter te isoleren en dubbel glas te plaatsen, wordt er tot 20% minder elektriciteit gebruikt en zijn de huurders dus ook minder aan energielasten kwijt.

Aardgasloos verwarmen

De Nederlandse regering heeft besloten, dat ‘we’ met ons allen van het aardgas af moeten. Zonder daarbij concrete ideeën te hebben, hoe dat dan precies moet gebeuren. De CV-ketel moet vervangen worden door een warmtepomp, wordt dan gesteld. Zonder hierbij te vermelden, dat zo’n warmtepomp 10.000 euro gaat kosten en binnen vijftien jaar weer vervangen moet worden. Het Nationaal Klimaatakkoord leidde er toe, dat de knappe koppen van Dunavie, waterschap Rijnland, Dunea en de gemeente bij elkaar gingen zitten om te bedenken, hoe er op een betere, goedkopere en dus duurzamere manier gezorgd kan worden voor het aardgasloos verwarmen van de woningen.

Warmtenet

Het antwoord blijkt te vinden in de rivier de Rijn. In de zomer is het water op 1 meter onder het wateroppervlak 24 graden; dat kan worden opgevangen in warmte-koude installaties. Met één of enkele warmtepompen kunnen zo in de winter duizenden woningen tegelijk verwarmd worden. Zo’n warmtenet wil Dunavie in eerste instantie samen met het Waterschap en de gemeente Katwijk realiseren voor het woningbouwgebied Hoornes. Daarna kunnen ook andere wijken volgen. “Zo leveren we collectief duurzame warmte”, stelt Van der Linden enthousiast. “Dit warmtenetconcept kan geschikt zijn voor de hele gemeente Katwijk. Het is nu nog in een concept ontwerpfase, waarbij de gemeente leidend is. Maar we willen op korte termijn al enkele van onze woningen warmtenet-klaar maken.”

Vliegkamp Valkenburg

Op het voormalige vliegveld Valkenburg komen 5.000 huizen; dat is al langer bekend. Dunavie heeft ook woningen vlakbij; aan de andere kant van de N206, in Valkenburg. “Als Dunavie de kans krijgt om huizen te bouwen op het vliegveld, dan ontstaat er elders in Katwijk ook ruimte om bestaande oude en niet-duurzame huizen te slopen en te vervangen voor nieuwbouw. Daarnaast willen we er met een warmtenet voor zorgen, dat de woningen in Valkenburg ook kunnen genieten van duurzame energieopwekking. Dat geldt dan voor álle woningen; niet alleen onze huurwoningen, maar ook de koopwoningen.” Van der Linden geeft aan: “Het is toch veel beter om gemeenschappelijk te zorgen voor duurzame energieopwekking, dan dat je op het oude vliegveld 10.000 gaten in de grond moet boren voor 5.000 warmtepompen?! Bovendien voorkom je, dat de inwoners (de nieuwe en de huidige) veel geld moeten uitgeven.”

Zonnepanelen

De huurders van Dunavie kunnen nu ook gebruik maken van het plaatsen van zonnepanelen op hun daken. De reacties van bewoners die er gebruik van maken zijn enthousiast. De huurder zelf houdt ongeveer iets minder de helft van de opbrengst van de opgewekte energie over, zonder dat het de bewoner geld kost. Van der Linden: “Ik zou het doen!” Veel huurders hebben er al voor gekozen omdat ze een gezonder, veiliger, comfortabeler en vooral energiezuiniger thuis krijgen.

Dunavie zonnepanelenVoeg een reactie toe