”Een beetje achterhaald om met gas te leven”


Gasloos wonen Gemeente Katwijk

19 oktober 2018, geen reacties

Nicole van Dijk en haar partner hebben het slim bekeken. Zij kochten anderhalf jaar geleden een huis aan de Berkenlaan, dat gebouwd is in de jaren ’60 van de vorige eeuw. En verbouwen dit huis nu zó, dat het klaar is voor de 22ste eeuw. De woning is namelijk volledig van het gas af en wordt op termijn zelfvoorzienend in energie. Dat allemaal met behulp van een gemeentelijke duurzaamheidslening, die voor een verlichting zorgt in alle benodigde investeringen.

KLAAR VOOR DE 22STE EEUW

 

door Joep Derksen

Terecht is Van Dijk trots op haar woning en enthousiast leidt ze de journalist rond door het huis. Ze informeert: ”Mijn partner en ik waren helemaal niet op zoek naar een huis, maar waren wel geïnteresseerd in de bouwstijl van de jaren zestig. Via Funda zagen we dit huis; we fietsten langs en waren op slag verliefd.” De gemeente Katwijk heeft het beleid, dat dit soort bijzondere woningen behouden blijven en Van Dijk is er blij mee. “Wij willen dit huis behouden en niet slopen, al moet er wel gigantisch veel gebeuren.”

Warmtepomp

En daarmee overdrijft Van Dijk niet. Alle buitenmuren zijn opnieuw gevoegd, er is een nieuw dak en alle ramen zijn vervangen met dubbelglas. Tijdens de verbouwing bleek, dat een gasleiding lek was en dat er een nieuwe cv-ketel in moest. Prompt besloot het echtpaar, dat het dan beter was om gelijk helemaal van het gas af te gaan. Inmiddels is een warmtepomp geplaatst en een palletkachel, die de komende winter de eerste verdieping moet opwarmen. “Ik hoop, dat de winter niet te streng zal zijn!”, lacht Van Dijk. Veel werk staat het stel nog te wachten; zo moet de vloerverwarming nog geplaatst worden en komen er zonnepanelen op het dak. Pas daarna komen de ‘esthetische’ dingen, zoals een nieuwe keuken en een badkamer. “Op dit moment kook ik nog op twee portable inductieplaatjes. Ik kan niet met vijf pannen tegelijk koken, maar het functioneert wel!”

Duurzaamheidslening

Twee prachtige glazen schuifpuien aan beide kanten van het huis zorgen ervoor, dat het pand er veel mooier uit komt te zien. Bovendien is er zo veel licht in het huis. Pas tijdens de verbouwing komt Van Dijk er achter, dat de gemeente ook duurzaamheidsleningen beschikbaar stelt, voor mensen die hun huis duurzamer of zelfs klimaatneutraal willen maken. “Ik was altijd al geïnteresseerd in nul op de meter woningen en duurzaam verbouwen. Het is een beetje achterhaald om met gas te leven. Nu hebben wij de mogelijkheid om dat te doen.”

Hoogrendementsglas

De aanvraag voor een duurzaamheidslening duurde vier maanden en het was even doorzetten voor Van Dijk, zo geeft ze toe. “Je moet heel veel stukken aanleveren, en als iets niet klopt wordt alles teruggestuurd. Maar toen het eenmaal goedgekeurd was, is het dankzij de gemeente Katwijk fantastisch snel gegaan. En ze denken mee. Zo is er een duurzaamheidslening voor hoogrendementsglas, maar de gemeente berijpt ook, dat als je nieuw glas hebt, je ook nieuwe kozijnen nodig hebt. De gemeente helpt hieraan mee, omdat ze inzien dat wij bezig zijn om het huis te verfraaien en te verduurzamen.”

Droomhuis

En het eindresultaat mag er wezen. De rondleiding is afgelopen. Van Dijk neemt afscheid en stelt: “Het duurt nog wel tien jaar, totdat alles af is. Maar we wonen nu al in ons droomhuis!”Voeg een reactie toe