Energie, wat is dat eigenlijk?


Lessen_energie_Katwijk

1 juni 2018, geen reacties

Op deze vraag weten vele basisschoolleerlingen uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg na de energielessen heel goed antwoord te geven.

Het initiatief voor de interactieve energielessen komt van de stichting 20Duurzaam20 en de gemeente Katwijk. Zij hebben hiermee als doel het milieu, energiebesparing en duurzaamheid onder de aandacht te brengen bij de lokale jeugd. Met de hulp van stichting Milieu Dichterbij zijn de lessen afgelopen week gerealiseerd.

Gastdocente van stichting Milieu Dichterbij

Een gastdocente van stichting Milieu Dichterbij legde tijdens de lessen o.a. uit dat er verschillende soorten energie zijn: fossiele energie en schone energie. Ondanks dat de kinderen uit de groepen 6 tot en met 8 al veel wisten van het onderwerp hebben ze ook nog veel nieuws opgestoken. Op OBS De Verrekijker paste de gastles perfect bij het lopende project over energie.

Zelf aan de slag met energie

Na de inleiding gingen de leerlingen zelf aan de slag. In groepjes maakten ze een stroomkring met batterijen, snoertjes, knijpertjes, lampjes en zonnecellen. Spelenderwijs leerden de kinderen wat (schone) elektrische energie is en hoe deze opgewekt kan worden met bijvoorbeeld een zonnepaneel of windmolen.

Mooi eindresultaat: bewustwording

Aan het einde van de les kwamen de leerlingen tot de ontdekking dat ze zelf ook veel energie gebruiken en daar best wat zuiniger mee om kunnen gaan. Deze bewustwording is een mooi resultaat van de energielessen. Als afsluiting van de week vol interessante lessen vond zaterdag 26 mei nog een interview plaats bij Radio Katwijk.

De gastlessen zijn uitgevoerd in opdracht van 20Duurzaam20 en de gemeente Katwijk. Beide partijen vinden het belangrijk dat men bewuster met energie omgaat.Voeg een reactie toe