20Duurzaam20 educatie weer van start!


24 juni 2015, geen reacties

Ook het komend schooljaar kunnen basisscholen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg weer deelnemen aan het lesproject Energieke Scholen. De Stichting 20Duurzaam20 uit Katwijk biedt deze gastlessen samen met de gemeente Katwijk aan. De lessen worden uitgevoerd door de Stichting Milieu Dichterbij.

 

De energielessen zijn al eerder uitgevoerd op basisscholen in de gemeente Katwijk en goed ontvangen door de leerkrachten en de leerlingen van de groepen zes, zeven en acht.

Tijdens de gastles Energieke Scholen doen de leerlingen onderzoek naar het energiegebruik en het binnenklimaat van hun school. Na de introductieles gaan de kinderen aan de slag met meetapparaten zoals een CO2 meter, thermometer, Wattmeter en Luxmeter en geven zij een advies om de school duurzamer te maken. Deze vorm van educatie sluit perfect aan bij de doelstelling van 20Duurzaam20: 20% van de energie in de gemeente Katwijk in het jaar 2020 duurzaam opwekken. En waar kun je dan beter beginnen dan bij de toekomst? Oftewel de kinderen. Duurzame energie spreekt hen immers erg aan. Kinderen weten al heel veel van klimaat en energie en snappen dat we duurzamer moeten leven. Zij begrijpen dat we ons energiegebruik moeten veranderen en op een andere manier met onze energie, grondstoffen, afval en voedsel om moeten gaan. De leerlingen zijn dan ook razend enthousiast, volgens hen is duurzaam leven helemaal niet moeilijk: “Je moet alleen weten waar je op moet letten”.

 

De ondernemers van Groene Woningen,  Dune Reclamebureau en Pebbler hebben samen met de Rabobank 20Duurzaam20 opgezet. Deze bedrijven hebben als doel het onder de aandacht brengen van duurzamer leven, energie besparen en/of zelf energie opwekken. Om dit te bereiken ondersteunen zij onder andere het lesproject Energieke scholen samen met de gemeente Katwijk en Fonds 1818.

Op de bijgaande foto is Wethouder Jacco Knape van de gemeente Katwijk te zien tijdens de eindpresentatie van de vorige editie Energieke Scholen in 2014.Voeg een reactie toe