Gastlessen over ‘energie’ tijdens projectweek Marnixschool Katwijk


19 februari 2019, geen reacties

De Marnixschool in Katwijk besteedt dit jaar tijdens de projectweek extra aandacht aan het thema ‘energie’. Op de landelijke Warmetruiendag – vrijdag 15 februari jl.– gaat de themaweek van start. Gastdocent Lily Venema van de Stichting Milieu Dichterbij komt 19 februari vertellen wat energie precies is en wat je ermee kunt doen. De school krijgt ook bezoek van de wethouder Duurzaamheid, Jacco Knape.

De Warmetruiendag werd in 2007 in het leven geroepen om extra aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde. Bedrijven, scholen, ziekenhuizen en andere instellingen zetten de verwarming een graadje lager om minder energie te gebruiken. Daardoor komt er minder CO2 in de atmosfeer, het broeikasgas dat verantwoordelijk is voor het stijgen van de mondiale temperatuur. Wat energiegebruik, broeikasgas en opwarming van de aarde met elkaar te maken hebben, komt gastdocent Lily Venema van de Stichting Milieu Dichterbij dinsdag 19 februari uitleggen op de Marnixschool. Zij weet deze ingewikkelde materie heel goed te vereenvoudigen voor de leerlingen van groep 6 en groep 7.

In de gastles ‘Energie, wat is dat eigenlijk?’ vertelt juf Lily hoe dat nu precies zit met dat broeikasgas, waar het vandaan komt en hoe mensen ervoor kunnen zorgen dat de aarde niet verder opwarmt. Bijvoorbeeld door een warme trui aan de trekken en de verwarming wat lager te zetten. Of door gebruik te maken van energie, die met behulp van zon en wind wordt opgewekt. Ze laat ook een korte film zien over het meisje Katoo, dat haar woonplaats Katwijk één van de mooiste plekjes van Nederland vindt. Katoo wil dat graag zo houden en heeft ideeën hóe.

Om te ervaren wat energie is en wat je ermee kunt, laat juf Lily de leerlingen in groepjes een aantal proefjes uitvoeren. Met een wattmeter meten ze het energieverbruik van elektrische apparaten; ze maken zelf een stroomkring met een batterij, snoertjes en krokodillenbekjes en laten een auto rijden. De leerlingen krijgen ook een vragenlijst mee voor een energieonderzoek bij hen thuis. Ze weten in ieder geval hoe ze goed voor de aarde kunnen zorgen na wat ze van Lily en Katoo hebben geleerd deze dag. Na de gastlessen op de Marnixschool, volgen nog 9 gastlessen die gefaciliteerd worden door Gemeente Katwijk en 20Duurzaam20.

Bekijk hier de video van Katoo (lange versie) die in 2014 gelanceerd werd maar waarvan anno 2019 de boodschap nog steeds van belang is.Voeg een reactie toe