10 Katwijkse ondernemingen aan de slag met Energieke Regio. Wie volgt?


(Bekijk hier de verhalen van de deelnemende bedrijven: https://www.youtube.com/ )

Mogelijk heeft u er wel eens van gehoord, misschien ook niet. Energieke Regio Katwijk is een initiatief van de gemeente Katwijk, Rabobank Leiden-Katwijk en 20Duurzaam20, een stichting die in Katwijk duurzame projecten opzet. De landelijke Stichting Energieke Regio begeleidt het project en helpt onafhankelijke lokale adviseurs om bedrijven en maatschappelijke organisaties zo goed mogelijk te adviseren. Waarover? Over energiebesparing, het zelf opwekken van duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen en het verbeteren van het binnencomfort.

Er zijn inmiddels 16 Energieke Regio’s in Nederland, op het grondgebied van 60 Nederlandse gemeenten. Ruim een jaar geleden is het project in Katwijk als vierde Nederlandse regio van start gegaan. Er zijn inmiddels 10 Katwijkse deelnemers, die we gerust als duurzame koplopers kunnen bestempelen. Wie dat zijn? Het Andreas College was de eerste organisatie die zich met maar liefst drie locaties aanmeldde. Daarna volgde Rabobank Leiden-Katwijk met hun gebouw aan de Rogstraat in Katwijk. Naar aanleiding van een geslaagde informatie- en inspiratiebijeenkomst kwamen er acht deelnemers bij: aannemersbedrijf KBM, afvalverwerker VLK Recycling, producent van luchtkanalen Vink Systemen, potplantenkwekerij Quanthurium, Bakker van Maanen, producent van koelverse maaltijden Eetgemak, woningcorporatie Dunavie en restaurant Het Strand.

Deze 10 deelnemers hebben verschillende motieven om voor verduurzaming te kiezen. Vrijwel altijd speelt er het verantwoordelijkheidsgevoel voor een duurzamere toekomst van onze maatschappij mee. Soms gaat het daarnaast om het voldoen aan wettelijke eisen, soms om het oplossen van comfortproblemen. Meestal draait het ook – en daar hoeft niemand zich voor te schamen – om harde euro’s. Door te besparen op energiekosten of te verdienen aan het opwekken van duurzame energie komt geld vrij om andere dingen mee te doen. Subsidies en fiscale voordelen maken het extra aantrekkelijk. De adviseurs zoeken altijd naar oplossingen die passen bij de door de deelnemer gestelde uitgangspunten. De deelnemer bepaalt zelf welke terugverdientijden gewenst zijn, wie de maatregelen uitvoert, wanneer dat gebeurt en of men die zelf of via bijvoorbeeld een bank financiert. Wij komen helpen, niet meer en niet minder…

In de komende columns stellen we onze huidige en toekomstige deelnemers nader aan u voor. Zij vertellen u over hun motieven om voor verduurzaming te kiezen. Ook vertellen we u over hoe de Energieke Regio adviestrajecten eruit kunnen zien, welke maatregelen het meest gekozen worden en wat de impact is op de vergroening van de Katwijkse economie. Want ook dat laatste is belangrijk: het is een lokaal project, waarbij lokale adviseurs aan lokale deelnemers adviseren. Een flink deel van de duurzame investeringen wordt vervolgens weer lokaal besteed. Ook dat is een vorm van duurzaamheid!

Energieke groet!

Krijn Ratsma, voorzitter Stichting Energieke Regio

 

‘Mogen wij u helpen te verdienen aan duurzaamheid?’

Dat is de vraag die het team van Energieke Regio Katwijk aan eigenaren en gebruikers van zakelijk en maatschappelijk vastgoed stelt. Want onze ervaring is dat duurzaamheid geen kostenpost is, maar een verdienkans! Waarmee u niet alleen geld kunt verdienen, maar ook maatschappelijk respect kunt verwerven en – niet onbelangrijk – een comfortabeler en gezonder binnenklimaat in uw gebouw kunt realiseren. Wilt u meer weten over Energieke Regio? Kijk dan op www.energiekeregio.nl of stuur een e-mail naar info@energiekeregio.nl.