Educatie


Duurzaam leven kun je leren. 20Duurzaam20 stimuleert daarom in samenwerking met de Stichting Milieu Dichterbij het onderwijsproject Energieke Scholen. Onderwijs op basisscholen is immers een mooie mogelijkheid om kinderen op een aansprekende manier in contact te brengen met duurzaamheid. Het doel van het project Energieke Scholen is om de leerlingen kennis te laten maken met verschillende manieren om de dagelijkse leefomgeving duurzamer te maken.

Jong geleerd, oud gedaan

Een duurzame levensstijl draait om efficiënt gebruik van energie. Dit vormt dan ook een belangrijk element in het lesprogramma. De leerlingen zien met eigen ogen hoe ze het schoolgebouw duurzamer kunnen maken. Nu gaat het om het de school, straks om de eigen woning. Ook hier geldt: jong geleerd is oud gedaan.

Duurzame thema’s

Iedere groep behandelt binnen de opdracht een eigen thema. De thema’s zijn: vocht, stof, isolatie, geluid, vieze luchtjes en energieverbruik. De lessen bestaan uit zowel een theoretisch als een praktisch deel. In het praktische deel gaan de leerlingen aan de slag met meetapparatuur om zaken als temperatuur, luchtvochtigheid en de hoeveelheid CO2 te meten. Aan de hand van deze gegevens maken de leerlingen een presentatie met tips, taps en tops. Hiermee geven ze hun medeleerlingen, de schoolleiding en genodigden advies op over het verduurzamen van de school.

collage-voor-social-media-en-website
Enthousiaste deelnemers

In Katwijk hebben in 2014 reeds een zevental Katwijkse basisscholen meegedaan. Ook in 2015 zal dit project weer plaatsvinden in nieuwe scholen/groepen. De leerlingen zijn razend enthousiast, volgens hen is duurzaam leven helemaal niet moeilijk: “Je moet alleen weten waar je op moet letten”.

In 2014 vond de eindpresentatie van alle deelnemende scholen plaats in het gemeentehuis van Katwijk. Iedere deelnemende school vaardigde hierbij een projectgroep af. Samen met ondernemers presenteerden de leerlingen hun duurzame bevindingen aan de gemeente .