ZZP’er Linda van den Berg inspireert op het gebied van duurzaamheid


6 april 2018, geen reacties

Stichting 20Duurzaam20 ging onlangs in gesprek met Linda van den Berg van Linda van den Berg Projectondersteuning & Communicatie over duurzaamheid. Zowel op privé als zakelijk gebied is zij heel bewust bezig met verduurzaming. In dit korte interview vertelt Linda hoe belangrijk duurzaamheid vandaag de dag is en waarom zij duurzaam is gaan rijden.

1. Kun je iets over jezelf en jouw onderneming vertellen?

Mijn eenmanszaak bestaat bijna 20 jaar. Dat ik in het begin ongeveer alles aanpakte wat mij werd aangeboden, heeft ertoe geleid dat ik doe wat ik doe: projectondersteuning en communicatie. Op dit moment werk ik uitsluitend voor private partijen die zich bezighouden met gebiedsontwikkeling en vastgoed, maar ook overheden kunnen bij mij aankloppen. Mijn werk is voornamelijk secretarieel en communicatief (inclusief uitvoerende omgevingscommunicatie), waarbij ik projectmanagers zoveel mogelijk ontzorg. In mijn vrije tijd zet ik mij in als secretaris voor de Stichting Castellumpop in Valkenburg. Vanuit die functie organiseer ik, samen met (heel veel) andere vrijwilligers, muziekfestivalletjes tijdens Koningsdag en de Valkenburgse paardenmarkt. Verder organiseren we jaarlijks een aantal bandoptredens in Soos De Peuk.

 

2. In hoeverre is duurzaamheid belangrijk in jouw (werk)leven?

Omdat ik veel voor projectontwikkelaars werk, gaat het inmiddels vrijwel dagelijks over duurzaamheid. In de woningbouw heb je te maken met wettelijke eisen waaraan je simpelweg moet voldoen. Daarnaast vragen potentiële kopers steeds vaker naar de duurzaamheidsmaatregelen die op hun eventuele woning worden toegepast. Niet alleen de wet vraagt erom, maar de klant inmiddels ook. Wat is zelf met mijn eenmansbedrijf aan duurzaamheid doe, zijn de kleine dingen: zoveel mogelijk afval gescheiden inzamelen, even nadenken voordat je grote documenten uitprint, papieren en plastic tassen hergebruiken voor afval, dat soort dingen. Omdat ik een kantoorruimte huur inclusief energie, heb ik geen directe invloed op bijvoorbeeld duurzame stroom. Thuis heb ik NUON Natuurstroom.

 

3. Welke verduurzaming ga je doorvoeren in je werk (en of in je leven)?

Een grote stap is de overstap naar elektrisch vervoer. Onlangs heb ik een Nissan LEAF besteld, én een LEF voor de korte afstanden.

 

4. Waarom heb je voor deze verduurzaming gekozen?

Op den duur kom je er niet onderuit. Verder is het financieel aantrekkelijk om nú te kiezen voor een elektrische auto. Het is dus in de eerste plaats een ordinaire centenkwestie. Direct daar achteraan komt de winst voor het milieu. Iemand die bijvoorbeeld een plastic fles op straat gooit, wordt daar (overigens terecht) op aangesproken. Maar met onze verbrandingsmotoren in auto’s gooien we eigenlijk allemaal rotzooi op straat, alleen zie je dat niet direct.

 

5. Waarom heb je juist voor deze verduurzaming gekozen en welke ambities heb je nog op dit vlak?

De overstap naar elektrisch vervoer is het minste wat ik kan doen. Thuis heb ik nog altijd een CV-installatie. Als je daar vanaf kunt, maak je pas echt een grote klapper. Op dit moment is het nog aardig prijzig om het anders te doen. Ik wacht het nog even af, zoals ik dat de laatste anderhalf jaar ook met elektrisch vervoer heb gedaan.

 

6. Wat zijn de overwegingen geweest wel en niet te verduurzamen?

Ik heb er anderhalf jaar over gedaan voor ik de stap durfde te zetten naar elektrisch vervoer. De actieradius van de nieuwe Nissan LEAF is behoorlijk vergroot, waardoor ik er naar mijn idee redelijk onbezorgd mee kan rijden. De angst om comfort te verliezen was een belangrijke reden om mijn besluit uit te stellen. Je verzint van alles: het is een gedoe om elke nacht de auto op te laden, de meterkast moet worden aangepast, elke keer dat snoer uit- en oprollen, ik verlies veel geld als ik mijn huidige auto inruil. Maar wees eerlijk: je verliest altíjd geld als je een auto inruilt. En wat hebben we allemaal niet over voor onze heilige koe? We krabben de ramen in de winter, we rijden speciaal naar tankstations om er benzine in te gooien, we peilen regelmatig de olie. Dat was ook gedoe. Daar krijg je nu ander gedoe voor in de plaats, dat is alles.

 

7. Wat heeft de doorslag gegeven om toch voor duurzame mobiliteit te kiezen?

Als ZZP’er valt het niet mee om jezelf een goed pensioen te bezorgen. Het geld op je spaarrekening levert helemaal niks op. De beste manier om geld over te houden voor je pensioen, of naar een situatie te gaan waarin je minder hoeft te werken, is naar mijn idee om je maandelijkse kosten zoveel mogelijk naar beneden te brengen. Duurzame stroom wordt in de toekomst goedkoper, fossiele brandstoffen steeds duurder. Daarnaast denk ik dat auto’s met verbrandingsmotoren over een jaar of vijf veel minder gewild zijn, en dus lastiger te verkopen voor een redelijke prijs. De ordinaire centenkwestie!

 

8. Hoe heb je je laten informeren over duurzame mobiliteit?

Voornamelijk door er online over te lezen en er met anderen over te praten.

 

9. In hoeverre loont het duurzaam te rijden? Hetzij fiscaal of m.b.h.v. subsidies.

Dat is een vraag voor mijn accountant. Hij gaat aan de slag om ervoor te zorgen dat ik straks gebruik kan maken van fiscale voordelen en eventuele subsidies. Ik kan dat allemaal zelf uitzoeken, maar voor hem is het gesneden koek. Ik weet wel dat ik straks maar 4% bijtelling heb (tegenover 22% nu) en dat ik voorlopig geen wegenbelasting betaal.

 

10. In hoeverre zouden lokale instanties, zoals stichting 20Duurzaam20 of de gemeente Katwijk, nog een rol kunnen spelen in de informatievoorziening?

Breng duurzaamheid zo praktisch mogelijk. En lekker Nederlands: je bespaart geld, en wel direct en rechtstreeks. Het grote plaatje is natuurlijk dat als we schoon leven, we als collectief uiteindelijk ook in mindere mate de rekening gepresenteerd krijgen. Maar daar heeft de typische Nederlander geen boodschap aan.

 

11. Wat zou je andere ondernemers mee willen geven, willen adviseren op het gebied van duurzaam investeren/duurzame maatregelen?

Op het gebied van duurzaamheid ben ik maar een beginner en nog een kleintje ook, dus ik vind het lastig om wijze woorden mee te geven aan anderen. Maar ik doe een poging. Kijk vooral naar jezelf, wat jíj kunt doen om de toekomst duurzamer te maken. Als de buurman zijn afval niet gescheiden inzamelt, is dat nog geen reden om het zelf ook niet te doen. En hak gewoon de knoop door: Als je eenmaal hebt gekozen voor een elektrische auto, komt die aangepaste meterkast er echt wel!

 

Heeft u ook een inspirerend verhaal over duurzaam ondernemen en wilt u andere ondernemers aansporen te verduurzamen? Deel uw verhaal dan met ons, wij komen graag met u in gesprek. Stuur ons even een mailtje, info@20duurzaam20.nl.

 

Foto: Linda van den Berg op locatie bij haar nieuwe LEF, een 100% elektrisch, 1-persoonsvoertuig. Meer informatie op www.evmobility.nlVoeg een reactie toe