Nieuws


Oproep: Laat je kosteloos opleiden tot energiecoach!

17 oktober 2019, geen reacties

Het initiatief Duurzame Energie Merenwijk wil zoveel mogelijk huiseigenaren en huurders helpen om hun huis te verduurzamen. Om dit te realiseren worden er op korte termijn energiecoaches opgeleid. Ben je geïnteresseerd in verduurzaming en wil je anderen daarbij op weg helpen? Meld je dan nu aan voor de basistraining Energiecoach.

De training Energiecoach bestaat uit vier onderdelen: bouwkundig, installaties, praktijk en gesprekstechnieken. Ook is er een aparte module voor advies aan huurders. Na de training ga je als energiecoach bewonersgroepen begeleiden bij het verduurzamen van hun woningen. Dankzij een donatie van Rabobank Katwijk-Leiden, wordt de training kosteloos aangeboden. Er wordt als voorwaarde gesteld dat alle bijeenkomsten bijgewoond worden.

Praktische informatie

De training bestaat uit vier bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst. Ze starten in oktober/november en vinden plaats in de avond. De trainingslocatie is in het kantoor van de Rabobank aan de Schipholweg in leiden. Het schema is als volgt:

  • Dinsdag 26 november: Bouwkundig
  • Dinsdag 3 december: Installaties
  • Dinsdag 10 december: Praktijk
  • Woensdag 18 december: Energieke gesprekken en besparen door gedrag

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Tjitske Veldkamp (06 – 26 95 68 54)

 

 


Kennis over energie ook belangrijk voor kinderen

17 mei 2019, geen reacties

Kennis over energie is belangrijk, vinden gastdocent Lily Venema van de Stichting Milieu Dichterbij en Bert Brouwer, Energieambassadeur. De gemeente Katwijk wil dat in 2020 twintig procent van haar energie duurzaam wordt opgewekt. In dit kader werden basisschoolleerlingen de afgelopen jaren onderwezen over energie en het belang van energie besparen. Op 13, 14 en 16 mei was Lily Venema weer te gast op vier Katwijkse scholen met de les ‘Energie, wat is dat eigenlijk?’.

Op de Julianaschool, de Wilhelminaschool, de Christelijke Opleidingsschool en de Willem van Veenschool is de energieles enthousiast ontvangen door de groepen 6 tot en met 8. Educatie is namelijk een belangrijke pijler van het doel dat de gemeente Katwijk en het platform 20Duurzaam20 nastreven: in 2020 – over zeven maanden – moet twintig procent van de energie in Katwijk duurzaam worden opgewekt.

“Voor veel kinderen zijn de gastlessen van de SMD een leuke en leerzame ervaring”, zei Bert Brouwer. De les ‘Energie, wat is dat eigenlijk?’ is dan ook een succes volgens de voormalige onderwijzer. Tegenwoordig is Bert Brouwer Energieambassadeur in Katwijk. In die hoedanigheid woonde hij alle negen lessen van Lily Venema bij op 13, 14 en 16 mei.

 

Broeikasgas

De aarde warmt op, omdat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de atmosfeer komen. Best moeilijke materie voor leerlingen van de groepen 6, 7 en 8. Maar Lily Venema legde geduldig uit wat CO2 is, wat dit broeikasgas doet en hoe mensen ervoor kunnen zorgen dat de mondiale temperatuur niet nog verder stijgt. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van energie die met behulp van zon en wind wordt opgewekt: duurzame of groene energie. De gastdocent liet een korte film zien over Katoo. Dit meisje vindt haar woonplaats Katwijk één van de mooiste plekjes van Nederland en wil dat graag zo houden. Katoo vertelt in de film welke plannen ze daarvoor heeft bedacht.

 

Broekrits

Maar wat is energie nou eigenlijk? En wat kun je ermee? Om dat te ervaren, voerden de leerlingen in teams een aantal proefjes uit onder leiding van Energieambassadeur Bert Brouwer en een paar moeders. Het energieverbruik van elektrische apparaten werd gemeten met een wattmeter. Van een batterij, snoertjes en krokodillenbekjes maakten de leerlingen een stroomkring. Een groepje jongens ontdekte bij deze proef dat een metalen broekrits ook stroom geleidt. Stroom gaat zelfs door de slotjes van een beugel heen, zagen enkele meiden tot hun grote hilariteit. De kinderen vonden de les eigenlijk veel te kort, ze hadden nog wel langer door willen gaan met de proefjes. Het meest bijzonder vonden ze dat je stroom uit een aardappel kunt halen.  “Ik steek hier ook veel van op”, zei een moeder enthousiast. Bert Brouwer keek geamuseerd toe en concludeerde: “Het is belangrijk dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen begrijpen wat energie is en dat energie besparen nodig is.”

 

De gastlessen ‘Energie, wat is dat eigenlijk?’ zijn uitgevoerd door de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) in opdracht van en gefinancierd door platform 20Duurzaam20 en de gemeente Katwijk.

De Stichting Milieu Dichterbij (SMD) is een niet-gemeentelijk educatief centrum voor duurzame ontwikkeling in Schiedam.


Succesvol Duurzaamheidscafé; vier nieuwe Goed Groen Groei | Katwijk labels uitgereikt

19 april 2019, geen reacties

Op woensdag 17 april vond in Brasserie Buitenhuis het duurzaamheidscafé plaats, een initiatief van stichting 20Duurzaam20. Tijdens de bijeenkomst die vooral in het teken staat van duurzame bedrijven die graag willen verbinden en inspireren, werden ook dit keer weer de Goed Groen Groei labels uitgereikt aan bedrijven die lokaal betrokken zijn, maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarbij ook nog eens oog hebben voor het milieu. Na gesprekken met adviesbureau Empirio werden de labels dit keer toegekend aan Brownies & Downies Katwijk, Botermans Elektrotechniek, Bouw-klik en Clusius Craft Distillers. Alle vier bedrijven binnen de gemeente Katwijk die op hun eigen wijze een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en het milieu. Net zoals Groene-Woningen, BB Dienstverlening, Kluswijs, Steeds aan Zee en Vakantiepark Koningsavond die tijdens deze avond hun hercertificering uitgereikt kregen.

 

Na de uitreiking door Piet de Vries van Katwijk Marketing en wethouder Gerard Mostert, was er spreektijd voor onder andere Brasserie Buitenhuis, Ton Frissen van Haringrock, Marian Krijgsman van Steeds aan Zee en Ivo Vittali van 20Duurzaam20 en het initiatief Operatie Jonas. Allen bespraken het thema afvalverwerking en hoe om te gaan met plastic. Of beter gezegd, hoe om te gaan met en het stimuleren van ‘plasticvrij’. Het gaf stof tot nadenken waarna de bezoekers elkaar opzochten om over dit thema verder te praten, van elkaar te leren en te inspireren. Dat alles onder het genot van een hapje en drankje, én de tulpenwodka die werd aangeboden door kersverse G3-labelhouder Clusius Craft Distillers.

 

De samenvattingen van de juryrapporten over de vier nieuwe labelhouders zijn terug te vinden op www.G3label.nl

 


17 APRIL – DUURZAAMHEIDSCAFÉ BRASSERIE BUITENHUIS

11 april 2019, geen reacties

Beste G3-labelhouder, beste duurzame ondernemer,

Bij deze willen wij u van harte uitnodigen voor ons volgende duurzaamheidscafé op 17 april 2019. De groep van duurzame ondernemers in Katwijk groeit en daar zijn we heel blij mee. Zo willen wij ook dit keer weer 5 nieuwe labelhouders welkom heten en vooral elkaar inspireren en leren kennen om zodoende elkaars ambities te versterken.

Thematisch willen wij aansluiten bij de vraag: hoe gaan wij om met ons afval en vooral wat doen wij met plastic? Zijn er alternatieven en hoe kun je als ondernemer zorgen voor minder plastic afval? Een actueel thema waar we als stichting 20Duurzaam20 momenteel drukdoende mee zijn. Zo ondersteunen we Haringrock plasticvrij te worden en zijn we samen met WWF Haaglanden en Jutters Katwijk Operatie Jonas gestart; een themaweek omtrent plastic soep in opmaat naar World Oceans Day op 8 juni a.s. met Katwijk als epicentrum van de activiteiten. Zo hebben we Humberto Tan en de Plastic Soup Surfer Merijn Tinga bereid gevonden deel te nemen aan de Plastic Challenge Academy aan de Leidse Universiteit, geven we educatie op scholen en schrijven we samen met leerlingen en auteur Lorena Veldhuijzen het grote Operatie Jonas boek. Meer info op www.operatiejonas.nl.

We zijn zeer verheugd dat ons duurzaamheidscafé plaatsvindt bij G3-labelhouder ‘Brasserie Het Buitenhuis’.

Het programma ziet er als volgt uit:

18.45 uur inloop

19.15 uur begroeting door 20D20 en onze gastheer, en introductie van ‘Brasserie Het Buitenhuis’

19.30 uur korte inspiratie over plastic afval en mogelijke oplossingen met inleiding van Ton Frissen over plasticvrij Haringrock

19.35 – 20.15 uur aan-tafel-gesprekken met de doelstellingen

20.15 – 20.45 uur labeluitreiking (5 nieuwe/5 hercertificieringen)

Vanaf 21.00 uur borrel

Wij hopen alle ‘oude’ en nieuwe labelhouders deze avond te zien en vragen jullie ook om geïnteresseerde andere ondernemers uit te nodigen. Wij hebben plek voor maximaal 40 personen, dus meld je zo snel mogelijk aan (vol=vol).

Aanmelden kan tot 15 april via info@20duurzaam20.nl


Gastlessen over ‘energie’ tijdens projectweek Marnixschool Katwijk

19 februari 2019, geen reacties

De Marnixschool in Katwijk besteedt dit jaar tijdens de projectweek extra aandacht aan het thema ‘energie’. Op de landelijke Warmetruiendag – vrijdag 15 februari jl.– gaat de themaweek van start. Gastdocent Lily Venema van de Stichting Milieu Dichterbij komt 19 februari vertellen wat energie precies is en wat je ermee kunt doen. De school krijgt ook bezoek van de wethouder Duurzaamheid, Jacco Knape.

De Warmetruiendag werd in 2007 in het leven geroepen om extra aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde. Bedrijven, scholen, ziekenhuizen en andere instellingen zetten de verwarming een graadje lager om minder energie te gebruiken. Daardoor komt er minder CO2 in de atmosfeer, het broeikasgas dat verantwoordelijk is voor het stijgen van de mondiale temperatuur. Wat energiegebruik, broeikasgas en opwarming van de aarde met elkaar te maken hebben, komt gastdocent Lily Venema van de Stichting Milieu Dichterbij dinsdag 19 februari uitleggen op de Marnixschool. Zij weet deze ingewikkelde materie heel goed te vereenvoudigen voor de leerlingen van groep 6 en groep 7.

In de gastles ‘Energie, wat is dat eigenlijk?’ vertelt juf Lily hoe dat nu precies zit met dat broeikasgas, waar het vandaan komt en hoe mensen ervoor kunnen zorgen dat de aarde niet verder opwarmt. Bijvoorbeeld door een warme trui aan de trekken en de verwarming wat lager te zetten. Of door gebruik te maken van energie, die met behulp van zon en wind wordt opgewekt. Ze laat ook een korte film zien over het meisje Katoo, dat haar woonplaats Katwijk één van de mooiste plekjes van Nederland vindt. Katoo wil dat graag zo houden en heeft ideeën hóe.

Om te ervaren wat energie is en wat je ermee kunt, laat juf Lily de leerlingen in groepjes een aantal proefjes uitvoeren. Met een wattmeter meten ze het energieverbruik van elektrische apparaten; ze maken zelf een stroomkring met een batterij, snoertjes en krokodillenbekjes en laten een auto rijden. De leerlingen krijgen ook een vragenlijst mee voor een energieonderzoek bij hen thuis. Ze weten in ieder geval hoe ze goed voor de aarde kunnen zorgen na wat ze van Lily en Katoo hebben geleerd deze dag. Na de gastlessen op de Marnixschool, volgen nog 9 gastlessen die gefaciliteerd worden door Gemeente Katwijk en 20Duurzaam20.

Bekijk hier de video van Katoo (lange versie) die in 2014 gelanceerd werd maar waarvan anno 2019 de boodschap nog steeds van belang is.


Operatie Jonas is een feit: help plastic soep de zee uit

30 januari 2019, geen reacties

Tijdens de Avond van Katwijk op 29 januari 2019 kreeg Operatie Jonas zijn primeur. Cees de Vos, teamcoördinator bij WNF Haaglanden, en Ivo Vittali, voorzitter stichting 20Duurzaam20, presenteerden Operatie Jonas aan zo’n 500 Rabobank-relaties in TriPodia Katwijk.

Enige tijd geleden kwam WNF regio Haaglanden in contact met stichting 20Duurzaam20 omtrent World Oceans Day op 8 juni. Het doel van het WNF is om de transitie naar minder plasticvervuiling te versnellen. De bewustwording rondom plasticvervuiling moet wereldwijd vergroot worden, maar het epicentrum voor Operatie Jonas is gemeente Katwijk. Stichting 20Duurzaam20 sloot zich direct aan bij dit initiatief, gevolgd door Jutters Katwijk. Samen willen de organisaties inwoners en ondernemers van de gemeente Katwijk informeren en bewust laten worden van de hoeveelheid plastic soep in de oceaan. Inmiddels hebben meer partners zoals Rabobank Leiden-Katwijk, Gemeente Katwijk, Dune Pebbler en bouAd zich aangesloten bij Operatie Jonas.

Doe mee

Om de boodschap van Operatie Jonas over te brengen, is er dinsdagavond tijdens de Avond van Katwijk een video gepresenteerd. Met behulp van schokkende feiten en informatie roepen de organisaties iedereen op om mee te doen aan Operatie Jonas. Alleen lijkt het onmogelijk om het plastic afval te verminderen, maar samen kan er een hoop veranderd worden. Door middel van activiteiten zoals educatie op basisscholen en opruimacties in de gemeente Katwijk willen ze de bewustwording vergroten en de inwoners betrekken. Deze activiteiten vinden plaats in de themaweek voorafgaand aan World Oceans Day in juni. Doe ook mee en help plastic soep de zee uit.

Meer weten over Operatie Jonas? Ga dan naar www.operatiejonas.nl


Tulpenwodka verovert de wereld

Dutch Tulip Wodka duurzaamheidsprijs

24 oktober 2018, geen reacties

Al honderden jaren lang wordt er in deze streek geld verdiend met bloembollen. Maar in al die generaties kwam nog nooit iemand op het idee om een alcoholisch product te maken van die bloembollen. Tot Joris Putman. Nu maakt hij samen met familieleden topkwaliteit wodka die wordt geschonken bij de beste Michelin sterrenrestaurants en is zijn bedrijf Clusius Craft Distillers genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs 2018.


Gewassen telen én mensen helpen

Kievit Tuinbouw duurzaamheidsprijs

24 oktober 2018, geen reacties

In 1996 was Hongkong nog in Engelse handen en hielden mensen zich bezig met zaken als de ‘Milennium bug’. Duurzaamheid? Dat was een woord waar weinigen wat mee hadden. Maar Sebastiaan Bos was zijn tijd ver vooruit. Hij werkte een idee uit, waarbij groente en fruit direct van het land naar de klant gaan. Het bedrijf Kievit en de website kievitamines.nl was geboren en gaat anno 2018 een nieuwe fase in.


Energiescan moet Katwijkse sportclubs helpen energie besparen

Energiescan Katwijkse sportclubs

24 oktober 2018, geen reacties

In het kader van duurzaamheid gaat Stichting Energieke Regio in opdracht van de Gemeente Katwijk lokale sportclubs helpen met energiebesparing. Binnenkort worden op de clublocaties de eerste ‘energiescans’ gedaan.


“Als de bij uitsterft, breekt er anarchie uit”

Imker - het belang van bijen

24 oktober 2018, geen reacties

Einstein schijnt het al gezegd te hebben: als de bijen verdwijnen, dan staat de mensheid een ramp te wachten. Anno 2018 lijken deze woorden eindelijk een beetje door te dringen. Wereldwijd is er zorg over massale bijensterfte. “Het is echt een serieus probleem”, aldus imker Peter Henneman.


Duurzaamheid krijgt vanzelfsprekend een plek in het lesprogramma

Duurzaamheid lessen Gemeente Katwijk

24 oktober 2018, geen reacties

We plaatsten de afgelopen jaren ruim 1.700 zonnepanelen op de daken van twee van onze scholen en startten een programma waarmee duurzaamheid een onderdeel is van het onderwijsleerproces. Aan het woord is Erik Hazenoot, directeur van het Vakcollege Rijnmond en lid van de directieraad van stichting Andreas College.


”Een beetje achterhaald om met gas te leven”

Gasloos wonen Gemeente Katwijk

19 oktober 2018, geen reacties

Nicole van Dijk en haar partner hebben het slim bekeken. Zij kochten anderhalf jaar geleden een huis aan de Berkenlaan, dat gebouwd is in de jaren ’60 van de vorige eeuw. En verbouwen dit huis nu zó, dat het klaar is voor de 22ste eeuw. De woning is namelijk volledig van het gas af en wordt op termijn zelfvoorzienend in energie. Dat allemaal met behulp van een gemeentelijke duurzaamheidslening, die voor een verlichting zorgt in alle benodigde investeringen.


Leuke gastlessen tonen leerlingen het effect van zonne-energie

Gastlessen Energieke scholen Katwijk

19 oktober 2018, geen reacties

Bijna 500 leerlingen uit het basisonderwijs volgden het afgelopen jaar het programma Energieke Scholen. “Een succes”, aldus oud schoolleider Bert Brouwer, die deel uitmaakt van de werkgroep Energie Ambassadeurs in de gemeente Katwijk en de organisatie voor dit project op zich nam. “Voor veel jongeren waren de door de stichting Milieu Dichterbij verzorgde gastlessen een leuke en leerzame ervaring.”


“Een combinatie van duurzaamheidsschakels”

Duurzaam initiatief afvalzuiveringsinstallatie

19 oktober 2018, geen reacties

Een van de mooiste voorbeelden van een duurzaam initiatief is het zonneveld bij de Afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI). Het is ook een fantastische symboliek: het opwekken van schone energie wordt gecombineerd met het schoonmaken van vervuild water. De duizenden zonnepanelen op deze locatie zijn nog maar het begin, zo laat Hoogheemraad Jeroen Haan van het Hoogheemraadschap van Rijnland weten. Er zijn ook plannen voor nieuwe duurzaamheidsprojecten; thermische energie en Blue Energy.


Wijk Hoornes straks verwarmd met energie opgewekt vanuit de Oude Rijn

Gemeente Katwijk energie opwekken Oude Rijn

19 oktober 2018, geen reacties

“De gemeente Katwijk heeft een ambitieus energieprogramma. Het duurzaam opwekken van energie en het doorvoeren van een CO2-reductie zijn concreet omschreven doelstellingen. De nieuwe woonwijken krijgen geen aansluiting meer op gasleidingen en voor bestaande wijken werken we aan alternatieven. Het verwarmen van de Hoornes met oppervlaktewater (‘Smartpolder’) is daarvan een voorbeeld. Het doorvoeren van de beslissingen om deze ambities te bereiken gaat snel. Het jaar 2020 is daarbij een echt omslagpunt.”


Dunavie maakt Katwijk duurzaam

Dunavie duurzaam Katwijk

19 oktober 2018, geen reacties

Woningbouwcorporatie Dunavie is met iets heel moois bezig. Dunavie neemt haar verantwoordelijkheid, waar het gaat om het aansluiten van de woningen op duurzame energiebronnen. Dankzij slimme en innovatieve technieken profiteren niet alleen de huurders van Dunavie, maar ook de inwoners van Katwijk en Valkenburg hier van.


G3: negen nieuwe labels én vijf hercertificeringen

10 oktober 2018, geen reacties

Tijdens de Ondernemersdag071 op 9 oktober 2018 reikte wethouder Jacco Knape aan negen Katwijkse bedrijven het Goed Groen Groei | Katwijk-label uit. Ook hebben vijf bedrijven een hercertificering gekregen.


Goed, Groen, Groei Katwijk

Goed Groei Groen label Katwijk

9 oktober 2018, geen reacties

Wie groen doet, doet goed. Steeds meer ondernemers zien in, dat duurzaamheid hen veel voordelen oplevert.


Wordt uw bedrijf één van de nieuwe G3 Katwijk-labelhouders?

2 oktober 2018, geen reacties

Ook aankomend jaar wordt het G3 Katwijk-label weer uitgereikt. Groeit uw onderneming op een duurzame manier en bent u geïnteresseerd in het label? Lees dan snel verder!


Energie, wat is dat eigenlijk?

Lessen_energie_Katwijk

1 juni 2018, geen reacties

Op deze vraag weten vele basisschoolleerlingen uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg na de energielessen heel goed antwoord te geven.


Energielessen op basisscholen in Katwijk

16 mei 2018, geen reacties

We zijn erg verheugd te kunnen meedelen dat we vanaf volgende week weer 8 klassen op diverse basisscholen binnen de gemeente Katwijk bezoeken met onze Energielessen. In samenwerking met Stichting Milieu Dichterbij behandelt groep 6 het thema: Energie, wat is dat eigenlijk? Na een inleiding over verschillende vormen van energie gaan leerlingen actief aan de slag. Door middel van proefjes leren zij wat energie voor hen kan doen, hoe het kan worden opgewekt en dat we energiezuinig moeten leven.


Succesvolle informatieavond ‘Energiebesparing en comfortabel wonen Frederiksoord’

20 april 2018, geen reacties

De aula van basisschool De Schakel was volgestroomd met bewoners uit Frederiksoord. Zij waren benieuwd naar de adviezen die speciaal voor hun woningen waren opgesteld. De adviezen geven stap voor stap aan hoe de bewoners hun woning kunnen aanpassen om energiekosten te besparen. Dat scheelt in de portemonnee. Het is ook comfortabeler wonen in een energiezuinig huis. De gemeente Katwijk organiseerde deze avond samen met de energieambassadeurs van ‘Katwijk Energie Neutraal’, Duurzaam Bouwloket, de stichting 20Duurzaam20 en bouwkundig adviesbureau bouAd.


ZZP’er Linda van den Berg inspireert op het gebied van duurzaamheid

6 april 2018, geen reacties

Stichting 20Duurzaam20 ging onlangs in gesprek met Linda van den Berg van Linda van den Berg Projectondersteuning & Communicatie over duurzaamheid. Zowel op privé als zakelijk gebied is zij heel bewust bezig met verduurzaming. In dit korte interview vertelt Linda hoe belangrijk duurzaamheid vandaag de dag is en waarom zij duurzaam is gaan rijden.


Dunavie pakt door op duurzaamheid

16 maart 2018, geen reacties

Onderzoek naar betaalbare collectieve duurzame oplossingen voor Vliegkamp Valkenburg

Op donderdag 15 maart 2018 tekenen Wim Drossaert, directeur van Dunea, en Alfred Busser, directeur van woningcorporatie Dunavie, een Letter Of Intent voor gezamenlijk onderzoek naar collectieve warmtevoorziening voor de te ontwikkelen nieuwbouwwoningen op voormalig Vliegkamp Valkenburg.


Dunavie opent eerste Duurzame Groene Straat in Katwijk

15 maart 2018, geen reacties

Maandag 12 maart 2018 opende Dunavie haar eerste ‘groene straat’ in Katwijk. In de Boshuysenstraat in Katwijk, een complex wat bestaat uit 56 woningen, werd flink in duurzaamheidsmaatregelen geïnvesteerd. De woningen uit 1964 zijn voorzien van spouw- en dakisolatie, cv-ketels HR, mechanische ventilatie. Ook kregen bewoners nog keuze uit een pakket andere maatregelen zoals climarad (radiator met warmte terugwin systeem), 10 zonnepanelen en dubbel glas waar nodig.


Het eerste Duurzaamheidscafé is een feit; de eerste Goed Groen Groei | Katwijk-labels 2018 zijn uitgereikt

5 februari 2018, geen reacties

Tijdens het Duurzaamheidscafé op vrijdag 2 februari 2018 bij Bakker van Maanen werd er weer een vijftal Goed Groen Groei | Katwijk-labels uitgereikt. Gastheren Johan van Maanen (Bakker van Maanen) en Ivo Vittali (voorzitter Stichting 20Duurzaam20) openden de avond. Na de opening en inspiratiefilms van enkele duurzame ondernemers binnen de gemeente Katwijk kwamen interessante discussies op gang tijdens het ronde tafel gesprek. Vrijwel alle 15 labelhouders en onder andere een vertegenwoordiging van de KBM Groep en De Raad Vastgoed waren aanwezig.

Wethouder Jacco Knape en Ivo Vittali, mede namens Katwijk Marketing, reikten de nieuwe G3-labels uit aan vijf duurzame Katwijkse ondernemers. De nieuwe labelhouders blinken allen op hun eigen manier uit op het gebied van duurzaam ondernemen. Het aantal Goed Groen Groei | Katwijk-labels staat met de nieuwkomers Haasnoot Bruggen, Dunavie, Brasserie Buitenhuis, De Wit Totaal E-Techniek en Heemskerk fresh & easy inmiddels op 15.

Lees hier de juryrapporten.


6 miljoen euro voor energie besparende sportclubs

18 december 2017, geen reacties

Heeft jouw vereniging al plannen voor energiebesparende maatregelen? Vanaf 2 januari 2018, 9 uur, kunnen sportclubs weer subsidie aanvragen voor energiemaatregelen.


De Raad Bouw inspireert op het gebied van duurzaamheid

12 december 2017, geen reacties

Samen met Energieke Regio wilt 20Duurzaam20 ondernemers inspireren op het gebied van duurzaamheid. Dit doen ze door enthousiaste ondernemers aan het woord te laten in de vorm van een serie bestaande uit in totaal 13 filmpjes. Vandaag is het vierde filmpje online gegaan: Wouter de Wolff praat ons bij hoe De Raad Bouw omgaat met duurzaamheid.


Duurzaamheids-avond: Katwijk geeft Energie!

7 december 2017, geen reacties

‘Duurzaamheid moet je vieren! Maak kenbaar wat jouw groene stappen zijn. Dat geeft weer energie aan anderen om met duurzaamheid aan de slag te gaan.’ Dat is het doel van de duurzaamheidsavond op 31 januari 2018 georganiseerd door Natuurcentrum Katwijk en Bibliotheek Katwijk. Op deze ‘Katwijk geeft Energie avond’ is er gelegenheid tot een ‘Meet & Greet’, komen er geweldige sprekers aan het woord en wordt er een Quiz gehouden om de fractievoorzitters te testen op hun duurzame kennis.


Duurzaamheids-prijs Bollenstreek 2018

27 november 2017, geen reacties

(Foto: genomineerden en winnaar Duurzaamheidsprijs Bollenstreek 2016)

De inschrijving voor de Duurzaamheidsprijs Bollenstreek 2018 is geopend! Op 10 oktober 2018 zal de prijs worden uitgereikt met het doel om duurzaam ondernemen in de streek te belonen. De prijs is een initiatief van de gemeenten Katwijk, Noordwijk, Teylingen, Noordwijkerhout en Hillegom.


Uitnodiging 10 oktober Dag van de Duurzaamheid

3 oktober 2017, geen reacties


Thema: verdienen aan duurzaamheid!

De gemeenten Katwijk en Noordwijk nodigen u uit voor een inloopborrel tussen 16.00 uur en 18.00 uur in het bedrijfsverzamelgebouw Esic. Adres: Kapteynstraat 1 Noordwijk.
U kunt tijdens deze borrel kennismaken met duurzame ondernemers uit Katwijk en Noordwijk. Er worden een aantal pitches gegeven door bedrijven over het thema duurzaamheid.
Wij nodigen u van harte uit om ‘in te lopen’ en inspiratie op te doen.


Samenwerken voor energie uit water

19 september 2017, geen reacties

(foto: https://www.waterinnovatieprijs.nl/project2016/smart-polder/)

Sjaak Langeslag, lid van het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap van Rijnland, onderzoekt vanuit zijn portefeuille Voldoende Water hoe de kracht van water ingezet kan worden om energieneutraal te worden. Momenteel vindt er onderzoek plaats bij boezemgemaal Katwijk.


Ondernemers inspireren ondernemers

22 augustus 2017, geen reacties

In samenwerking met partner Energieke Regio zocht 20Duurzaam20 naar een manier om ondernemers te inspireren op het gebied van duurzaamheid. En hoe kan dat betere dan door enthousiaste ondernemers aan het woord te laten? Wij spraken hen over hun initiatieven en hoe zij over de gehele linie winst halen uit hun groene(re) keuzes.

In deze serie worden 13 filmpjes gemaakt die de komende tijd online zullen komen. Op het YouTube-kanaal van 20Duurzaam20 zijn de eerste drie filmpjes van KBM Groep, Het Strand en VLK Groep al te bekijken. Klik hier om ze af te spelen.

Bent u ook ondernemer en wilt u weten of u op de goede weg bent op het gebied van duurzaamheid? Mail dan naar info@20duurzaam20.nl en bekijk samen met 20Duurzaam20 en Energieke Regio of er ook voor u (meer) winst te behalen valt.


Uitreiking Goed Groen Groei labels

20 juli 2017, geen reacties

Katwijk op een duurzame en sociaal maatschappelijke manier economisch laten groeien. Dat is de doelstelling die 20Duurzaam20, de gemeente Katwijk en Katwijk Marketing alle drie nastreven. Sinds oktober 2016 reiken 20Duurzaam20 en Katwijk Marketing daarom  ‘Goed Groen Groei | Katwijk’ labels uit.


‘VLK Recycling: onze ambitie is plaatsing van 1.000 a 1.200 zonnepanelen.’

13 juli 2017, geen reacties

1.000 a 1.200 zonnepanelen die de kranen en machines van VLK Recycling kunnen aandrijven. Dat is pas een duurzame ambitie. VLK Recycling werd enthousiast na een goed gesprek met Energieke Regio, gefaciliteerd door 20Duurzaam20.

Mogelijk heeft u er wel eens van gehoord, misschien ook niet. Energieke Regio Katwijk is een initiatief van de gemeente Katwijk, Rabobank Leiden-Katwijk en 20Duurzaam20, een stichting die in Katwijk duurzame projecten opzet. De landelijke Stichting Energieke Regio begeleidt het project en helpt onafhankelijke lokale adviseurs om bedrijven en maatschappelijke organisaties zo goed mogelijk te adviseren. Waarover? Over energiebesparing, het zelf opwekken van duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen en het verbeteren van het binnencomfort.


Scriptieverdediging Demi-Jo

10 juli 2017, geen reacties

Recent woonden wij de scriptieverdediging van Demi-Jo Smith bij aan de Hogeschool Leiden. Demi-Jo had 10 minuten om haar bijna vuistdikke scriptie te verdedigen in de aanwezigheid van een beoordelingscommissie, familie en vrienden. De conclusie van haar scriptie  ‘De verbetering- en positionering van een energiescan in de Katwijkse retailmarkt’ is goed samengevat in de merkessentie van Demi-Jo: ‘Vóór- en dóór Katwijkse ondernemers: samen geld en energie besparen.’ Met een uitgesproken visie, duidelijke vakkennis en met het enthousiasme wat zo kenmerkend is voor Demi-Jo, presenteerde ze de bevindingen van haar interviews met acht Katwijkse ondernemers over de aanschaf van een energiescan. De zaal hing vol met enorme zelfgemaakte eurotekens om te benadrukken dat het geld bij wijze van spreken uit de lucht komt vallen voor ondernemers als ze kiezen voor energiebesparende maatregelen. Na afloop werd ze gefeliciteerd door de beoordelingscommissie met een 7,5 voor haar scriptie en een 8,3 voor haar verdediging wat betekent dat Demi-Jo afgestudeerd is.

Demi-Jo, nogmaals van harte gefeliciteerd en bedankt voor je inzet!


Bijna 900 zonnepanelen op dak Haringhandel A. Hoek B.V.

15 juni 2017, geen reacties

Met de plaatsing van bijna 900 zonnepanelen heeft dit visbedrijf een flinke stap gezet naar de volledige verduurzaming van haar bedrijfsvoering. Bovendien is deze onderneming aan de Lageweg het eerste bedrijf op het bedrijventerrein ’t Heen dat op zo een grote schaal gebruik maakt van zonne-energie. Reden voor wethouder Jacco Knape (duurzaamheid) om donderdag 8 juni het bedrijf te bezoeken.


Samenwerking natuur, milieu en duurzaamheid

26 april 2017, geen reacties

De gemeente Katwijk, Naturalis, het Natuurcentrum Katwijk slaan de handen ineen. Zij zijn het met elkaar eens dat een intensievere samenwerking een positieve bijdrage kan leveren aan het behalen van hun doelstelling op het gebied van duurzaamheid en natuureducatie.


Even voorstellen: Demi-Jo Smith

27 maart 2017, geen reacties

Hallo! Mijn naam is Demi-Jo Smith en ik zal de komende weken bezig zijn met het onderzoek naar de energiescan voor de retailmarkt van Katwijk. Dit project zal het onderwerp vormen voor mijn afstudeeropdracht; ik ben namelijk vierdejaars student Commerciële Economie aan de Hogeschool Leiden. De afgelopen jaren heb ik het op deze instelling onwijs naar mijn zin gehad, en ik sta te trappelen om alles wat ik hier geleerd heb nu in de praktijk te gaan brengen.


Even voorstellen: Jan-Willem Plug

27 maart 2017, geen reacties

Hallo,

Mijn naam is Jan Willem Plug en ik ben een student Commerciële Economie aan de Hogeschool Leiden. Momenteel ben ik met mijn afstudeeropdracht bezig om de energiescan van bouAd te positioneren in de Katwijkse woningmarkt, om op deze manier een bijdrage te leveren aan het behalen van de doelstelling van stichting 20Duurzaam20. Namelijk, 20% van de energie duurzaam op te wekken in 2020.


‘Energieke Regio Katwijk? Wat houdt dat in en wie doen er al mee?’

19 januari 2017, geen reacties

Mogelijk heeft u er wel eens van gehoord, misschien ook niet. Energieke Regio Katwijk is een initiatief van de gemeente Katwijk, Rabobank Leiden-Katwijk, Parkmanagement Katwijk en 20Duurzaam20, een stichting die in Katwijk duurzame projecten opzet. De landelijke Stichting Energieke Regio begeleidt het project en helpt onafhankelijke lokale adviseurs om bedrijven en maatschappelijke organisaties zo goed mogelijk te adviseren. Waarover? Over energiebesparing, het zelf opwekken van duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen en het verbeteren van het binnencomfort.


Solar Boat Team TU Delft geeft demonstraties tijdens Duurzaamheidsmarkt

4 oktober 2016, geen reacties

Na Monaco, Amsterdam en Lemmer is het nu de beurt aan Katwijk. Op acht oktober a.s. zal het Solar Boat Team hier namelijk neerstrijken tijdens de Duurzaamheidsmarkt. Het team zal met hun duurzame boot twee demonstraties geven in het water van de Rijn.


20Duurzaam20 educatie weer van start!

24 juni 2015, geen reacties

Ook het komend schooljaar kunnen basisscholen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg weer deelnemen aan het lesproject Energieke Scholen. De Stichting 20Duurzaam20 uit Katwijk biedt deze gastlessen samen met de gemeente Katwijk aan. De lessen worden uitgevoerd door de Stichting Milieu Dichterbij.


20Duurzaam20 spreekt op duurzaamheidsbijeenkomst

30 maart 2015, geen reacties

In februari 2015 kreeg Stichting 20Duurzaam20 het verzoek om mee te werken aan een bijeenkomst van D66 over duurzaamheid. Als onafhankelijke stichting hangen wij geen specifieke politieke partij aan, maar in het kader van onze doelstelling om duurzaamheid zo breed mogelijk uit te dragen heeft 20Duurzaam20, in de persoon van Kees van der Veen, het aanbod met beide handen aangepakt.