Tulpenwodka verovert de wereld


Dutch Tulip Wodka duurzaamheidsprijs

24 oktober 2018, geen reacties

Al honderden jaren lang wordt er in deze streek geld verdiend met bloembollen. Maar in al die generaties kwam nog nooit iemand op het idee om een alcoholisch product te maken van die bloembollen. Tot Joris Putman. Nu maakt hij samen met familieleden topkwaliteit wodka die wordt geschonken bij de beste Michelin sterrenrestaurants en is zijn bedrijf Clusius Craft Distillers genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs 2018.

 

Door Joep Derksen

Zoals het zo vaak gaat met bijzondere ideeën; het begint met een eenvoudige gedachtegang, licht Putman toe. “In een tulpenbol zit zetmeel en suiker en dat zijn de basis ingrediënten van alcohol. Het verbaasde me, dat niemand er ooit alcohol van heeft gemaakt.” Samen met zijn neef Bart Bouter probeerde hij zelf om een alcoholisch product te realiseren van bloembollen en dat lukte! Hiermee kwam een droom uit, want tot 2015 was Putman tv-programmamaker, maar hij droomde er al jaren van om een onderscheidend product te maken, dat wereldwijd een groot succes kan worden.

Eureca

Putman denkt nog even terug aan het ‘Eureka’ moment, toen bleek dat het mogelijk was om bloembollen te gebruiken voor het maken van wodka. “Het voelde heel cool, dat het lukt om iets te doen, wat nog nooit iemand gedaan heeft.” Ook is hij blij, dat zijn familie helpt. “Mensen zeggen wel eens; ‘Je moet niet met familie zaken doen’, maar zolang je de discussies open houdt en objectief voert, is het prima.”

Dutch Tulip

Hij toont de beide producten, die Clusius Craft Distillers op de markt brengt: de Dutch Tulip Vodka Pure en de Dutch Tulip Vodka Premium Blend. De ‘Pure’ is gedistilleerd uit minimaal 350 tulpenbollen tot een hoge zuiverheid en kost 295 euro per fles. En daarvoor krijg je de ware essentie van de wodka met een tulpensmaak. In iedere fles van de Dutch Tulip Vodka Premium Blend zitten 40 tulpenbollen. Putman: “We vullen de alcohol van de tulpenbollen aan met alcohol van biologisch graan. Daarom kunnen we de Premium Blend voor 48 euro per fles aanbieden, waarbij je ook nog steeds onmiskenbaar de tulp proeft.”

Duurzaamheid

Het productieproces van de wodka wordt door de hele familie gedaan: de ene oom spoelt de flessen en een andere oom staat bij het vacuüm vulapparaat. Een tante slaat met een rubberen hamer de doppen in de fles en Putman’s vrouw, tante en nichtje plakken de labels op de flessen. Nog eens twee mensen vouwen de verpakkingsdozen. Duurzaamheid staat bij Clusius Craft Distillers hoog in het vaandel. “We gebruiken alleen biologische tulpenbollen, die net te klein zijn voor de veiling en waar geen bestrijdingsmiddelen op zijn gebruikt. Dat wij juist deze bollen kopen, maakt het voor kwekers ook interessanter om meer biologisch te telen.”

Met mate

Maar wodka is toch een alcoholisch product, dat verslaving in de hand kan werken? Kan dat duurzaam zijn? Putman: “Ook voor onze drank geldt net als voor alle drank: Geniet maar drink met mate. Verder zetten wij in op een heel andere beleving dan sommige andere merken: Het gaat bij ons om genieten en smaak beleving, niet om dronken worden.” Hij vervolgt over de duurzaamheidskwaliteiten van Clusius Craft Distillers: “We zijn tulpenbollen aan het upcyclen; we voegen waarde toe aan de grondstof en maken er een behoorlijk exclusieve wodka van. Als het productieproces klaar is, houden we een soort puree over met veel vezels en voedingsstoffen. Die puree gaat naar de lokale veehouderij als voer voor de koeien. Zo gaat er niets verloren.” Ook waar het gaat om de warmtewisselaar op de buffertanks heeft Putman een duurzaam systeem bedacht: “Het water om de tank af te koelen wordt gelijktijdig gefiltreerd met een koolstof- en metalenfilter. Hierdoor houd je heel zuiver water over, dat al voorverwarmd is voor de volgende stook. Zo gaat weinig warmte verloren en is je productieproces veel sneller, doordat de opwarmtijd korter is.”

Tip

Putman sluit af met een tip voor de cocktailliefhebbers: “Vervang bij een Negroni dan de gin door onze wodka en je krijgt de Negroni Tulipa. Of doe datzelfde met een Moscow Mule en geniet van een echte Tulip Mule!” Wie een idee heeft voor een lekkere cocktail met de Tulip Vodka er in, kan dit naar Clusius Craft Distillers sturen; binnenkort komt er een boekje uit met de beste cocktailrecepten. Voor meer informatie: www.dutchtulipvodka.com.

Dutch Tulip WodkaVoeg een reactie toe