Uitreiking Goed Groen Groei labels


20 juli 2017, geen reacties

Katwijk op een duurzame en sociaal maatschappelijke manier economisch laten groeien. Dat is de doelstelling die 20Duurzaam20, de gemeente Katwijk en Katwijk Marketing alle drie nastreven. Sinds oktober 2016 reiken 20Duurzaam20 en Katwijk Marketing daarom  ‘Goed Groen Groei | Katwijk’ labels uit.

Het Goed Groen Groei | Katwijk label wordt op aanvraag toegekend aan bedrijven die bijzondere maatregelen hebben genomen om het milieu te sparen, die een positieve bijdrage leveren aan hun lokale sociale en maatschappelijk omgeving, of die op een andere manier uitblinken op het gebied van duurzame groei. Op 8 oktober 2016, tijdens de door 20Duurzaam20 georganiseerde Duurzaamheidsmarkt, werden de eerste vijf labels uitgereikt aan De Bonte Kraai, E-One, Indoorvolkstuin/Gezondergroen.nl, Bakker Van Maanen en Het Strand.

Vijf nieuwe labels uitgereikt op dinsdag 18 juli

Tijdens de Toeristenmarkt met als thema ‘Energiemarkt’ werden door wethouder Jacco Knape, Piet de Vries (Katwijk Marketing) en Ivo Vittali (20Duurzaam20)  opnieuw vijf certificaten uitreiken. Dit keer aan BB Dienstverlening, Vakantiepark Koningshof, Groene Woningen, Kluswijs Katwijk en Steeds aan Zee. De betreffende ondernemers geven ieder op hun eigen manier invulling aan goed en groen economisch groeien. Tijdens de uitreiking werd dieper ingegaan op de toekenning van het label aan deze individuele bedrijven.

Laagdrempelig meewerken aan een beter, schoner Katwijk

Het verschil met andere, soortgelijke labels of keurmerken is dat het Goed Groen Groei | Katwijk-label laagdrempelig is. Er wordt geen hoge jaarlijkse bijdrage gevraagd van de ondernemer en er wordt nadrukkelijk gekeken naar de omvang en uitgangssituatie van de aanvrager. Immers, iedere ondernemer kan, binnen zijn of haar eigen mogelijkheden wel degelijk stappen zetten om groener of sociaal meer betrokken te worden! Daarnaast heeft het Goed Groen Groei | Katwijk-label een duidelijke lokale component. Ook de bijdragen die een ondernemer levert aan de lokale samenleving, denk hierbij bijvoorbeeld aan sponsoring of andere vormen van ondersteuning, worden meegenomen bij de toetsing.

Duurzaam onderscheidend

Via het label bieden 20Duurzaam20 en Katwijk Marketing bedrijven die milieuvriendelijk, sociaal verantwoordelijk en lokaal betrokken zijn een extra platform. Zij kunnen zich op een positieve manier onderscheiden en presenteren aan de markt. Voor bewoners en bezoekers moet eenvoudiger zichtbaar worden welke duurzame bedrijven, initiatieven, producten en activiteiten in Katwijk te vinden zijn.

Toetsing en toekenning

Toetsing van de toekenningscriteria wordt verzorgd door het onafhankelijke adviesbureau Empirio Advies. Het adviestraject wordt in deze eerste fase gesubsidieerd door 20Duurzaam20. Katwijk Marketing verzorgt de aanvullende taken – het ontvangen en doorverwijzen van de aanvragen en het coördineren van de communicatie over het label en de ontvangers ervan.

Ook in aanmerking komen voor het Goed Groen Groei label? Mail dan naar info@20duurzaam20.nl

 

Over de organisaties

BB Dienstverlening onderscheidt zich doordat zij zo milieuvriendelijk als mogelijk schoonmaken. Zij gebruiken milieuvriendelijke (waar mogelijk niet-chemische) schoonmaakmiddelen en zetten in op het gebruik van duurzame machines. BB Dienstverlening is bovendien een bijzonder werkgever: ze biedt bewust kansen aan mensen met een lastige toegang tot de arbeidsmarkt.

Al jaren is Vakantiepark Koningshof vanuit overtuiging bezig om haar milieu-impact zo klein mogelijk te houden. Als investeringen nodig zijn, zoeken zij bewust naar de meest milieuvriendelijke (maar rendabele) oplossing. Ze hebben al jaren een gouden Green Key certificaat en leveren daarmee een bijdrage aan milieuvriendelijke toerisme en een positiever en groener imago van Katwijk als destinatie.

Stefan van der Laan was als eigenaar van Groene Woningen ooit initiatiefnemer van de Stichting 20Duurzaam20. Hij zet zich persoonlijk en met zijn bedrijf vanuit overtuiging al jaren in voor de verduurzaming van Katwijk (en de regio). Hij houdt nieuwe technische ontwikkelingen bij, vooral op het gebied van duurzame energieopwekking. En hij maakt deze voor particulieren en bedrijven toegankelijk. Het is zijn ambitie om de verdere verduurzaming nog sneller te laten verlopen.

KlusWijs Katwijk is een lokale bouwmarkt. Met een Kiala-pakket punt en een AED-punt vervult KlusWijs ook een lokale functie in Katwijk binnen en dat is tekenend voor de rol die eigenaar Huibert Guijt inneemt in zijn wijk. Hij steunt lokale verenigingen en goede doelen en is vooral enthousiast bezig zijn pand te verduurzamen. Hij gebruikt zonnepanelen, heeft windmolenaandelen en LED-verlichting en koopt bewust groene stroom in. KlusWijs wil een voorbeeld zijn voor anderen en adviseert klanten ook actief over milieuvriendelijke klus-oplossingen.

Al een aantal jaren geleden is eigenaresse Marian Krijgsman van Steeds aan Zee begonnen om de gebouwen en de gebruikte technische hulpmiddelen te verduurzamen. Ook bij de inkoop en bij de rest van de bedrijfsvoering kiest Stee aan Zee bewust voor duurzame oplossingen. Zij probeert bovendien zo veel mogelijk met leveranciers en aannemers uit de Gemeente Katwijk samen te werken. Door het runnen van het VVV-kantoor heeft Marian Krijgsman ook een belangrijke functie in het bevorderen van het toerisme in Katwijk.Voeg een reactie toe